Granice
JM: Oblicz granice:
1.) (1 − 8n)6n+1
2.) (1 − 6n2)n2 + 5
Bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu tych 2 zadań.
18 lis 12:36
J:
| | 6n + 1 | |
1) = lim[(1− 8/n)n]K , gdzie: K = |
| i lim K = 6 |
| | n | |
zatem: lim = (e
−8)
6 = e
−48
18 lis 12:38
Janek191:
| | 6 | | 6 | | 6 | |
lim (1 − |
| )n2 + 5 = lim [ ( 1 − |
| )5*(1 − |
| )n2] = |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
n→
∞ n→
∞
= 1* e
−6 = e
−6
18 lis 12:50
Joanna: Dziękuję za szybką odpowiedź, ale potrzebowałabym to bardziej rozpisane... Krok po kroku bo
muszę to zrozumieć i podobne zadania sama wyliczyć, a tak to tego nie rozumiem nadal
18 lis 16:35