Wyznacz równanie prostej leżącej najbliżej punktów P(-3,0),(0,2),(5,2)
FHA: Cześć

Bardzo proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania.
Zadanie nr. 1
Wyznacz równanie prostej leżącej najbliżej punktów P(−3,0),(0,2),(5,2)
f(x
1)= −3a+b
f(x
2)= b
f(x
3) = 5a+b
S(a,b) = (3a−b)
2 + (2−b)
2 + (2−5a−b)
2
S'
a(a,b) = 2(3a−b) * 3 + 2(2−5a−b)*(−5) = 68a+4b−20
S'
b(a,b) = 2(3a−b)*(−1)+2*(2−b)*(−1) + 2*(2−5a−b)*(−1) = 4a+6b−8
Czy do tego momentu jest wszystko ok?
18 lis 12:04
J:
A co to oznacza: "leżącej najbliżej punktów" ?
18 lis 12:17
FHA: Tak nam wykładowca podyktował, bardziej chodziło o:
"Metodą najmniejszych kwadratów dopasuj krzywą f do punktów empirycznych"
18 lis 12:18
FHA: 68a + 4b = 20
4a+6b = 8
⇒ a = 1/6 ⇒ b = 11/9
P(1/6,11/9)
S''aa (a,b) = 68
S""ab (,b) = 4
S""ba (,b) = 4
S""bb (,b) = 6
| 68 4 |
| 4 6 |
480−16=392 >0
S''aa (a,b) = 68 >0
f(x) = 1/6x + 11/9
moje rozwiązanie, proszę o sprawdzenie
18 lis 12:28
FHA: Oczywiście w punkcie P, osiąga minimum lokalne.
18 lis 12:28
FHA: Odswieżam
18 lis 12:56
FHA: J, błagam
18 lis 13:12
J:
sprawdż punkt stacjonarny ... (1/6;11/9) ? .. mnie wychodzi inny
18 lis 13:21
FHA: W pochodnej S'y(a,b) był bląd, za 2 razem wyszło mi: 4a+8b−12
a = = −13/33
b = 56//
tak ci wyszło?
18 lis 13:34
FHA: *56/33
18 lis 13:34
J:
nie patrzyłem wyżej ...sprawdź: S'b(a,b) = ?
18 lis 13:39
FHA: S'b(a,b) = 4a+6b−8 − tak samo jak w poście z 12:04
18 lis 13:46
FHA:
18 lis 13:55
J:
68a + 4b = 20
4a + 6b = 8
17a + b = 5
2a + 3b = 4
−51a − 3b = −15
2a + 3b = 4
−49a = −11
18 lis 14:03
FHA: b = −216/147?
bo cos sie dzis myle w obliczeniach
18 lis 15:07
FHA: dobra, reszta bez zmian
dzieki
18 lis 15:16