funkcja kwadratowa, funkcja odwrotna, dziedzina, zbior wartosci
MAJK: | | √x | |
znajdz funkcje odwrotna do funkcji f(x) = |
| . Określ dziedzinę i zbiór wartosci f(x) |
| | x2 | |
oraz sprawdć czy funkcja f(x) jest różnowartościowa.
18 lis 09:46
J:
nie potrafisz określić dziedziny ?
18 lis 10:08
MAJK: dziedzina : x należy do R\{0} . Problem jest w funkcji odwrotnej i sprawdzeniem czy jest
różnowartościowa
:(
18 lis 10:38
J:
dziedzina ..źle
18 lis 10:40
MAJK: a no tak

jeszcze x musi być > 0
18 lis 10:54
MAJK: | | sqrt(x) | |
a odwrotną funkcję zaczałem tak : y= |
| /*x2 |
| | x2 | |
y*x
4=x / *X
4
Dobrze myślę ?
18 lis 11:00
MAJK: | | 1 | |
pomyłka w ostatniej linice * y= |
| |
| | x3 | |
18 lis 11:00
18 lis 11:03