trygonometria
monika: Jak rozwiązać te równania.
1. tg 2 x + tg x = √3 tg x + √3
2. 2 sin x * cos x − 2 sin x + cos x=1
Nie wiem za bardzo, jak się zabrać.
W pierwszym zaczęłam to robić tak, że dałam wszystko na jedną stronę, ale delta wyszła 4+ 2
√3
więc nie o to chodzi chyba.
A w drugim nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Wyciągać 2 sinx przed nawias?
18 lis 09:22
J:
1) podstaw: tgx = t
18 lis 09:26
J:
2) tak .. wyłacz: 2sinx i rozłóż na czynniki
18 lis 09:27
monika: W tym pierwszym wyjdzie
t2 + (1−√3)t − √3 = 0
A delta wyjdzie własnie nadal taka sama jak wyżej napsałam
18 lis 09:39
J:
fakt ... podejrzewam,że jest bład w treści zadania
18 lis 09:42
monika: okej, dzięki
18 lis 09:47
+-: 4+ 2 √3=1+2√3+3=(1+√3)2
18 lis 11:22