trygonometria
monika: Gdzie jest błąd w tym zadaniu?
2 sin2 3x + cos 3x −2 = 0
i ja to rozwiązałam w ten sposób:
2 ( 1 − cos2 3x} + cos 3x −2 = 0
2cos 2 3x + cos 3x=0
cos 3x=t
t(2t+1)=0 t=0 lub t= − 1/2 należą one oczywiscie do dziedziny
cos 3x=0 czyli cosinus dodadni to cwiartka 1 i 4 więc, 3x=π/2 + 2kπ oraz 3x=2π−π/2 + 2kπ
z czego wychodzi x=π/6 + 2/3 kπ oraz x=π/2 + 2/3kπ
cos 3x= −1/2 czyli cosinus ujemny cwiartka 2 i 3, wiec 3x=π+ π/3 + 2kπ oraz 3x=π − π/3 +2kπ
z czego wychodzi x= 4π/9 + 2/3 kπ oraz x= 2π/0 + 2/3kπ
W odpowiedziach w podręczniku jest:
x= π/6 + (kπ)/3
x= π/9 + (2kπ)/3
x= −π/9 + (2kπ)/3
Gdzie zrobiłam błąd? Bo nie widzę tego. Proszę o pomoc
18 lis 09:20
J:
3 linijka ... ma być: −2*cos2(3x) + cos(3x) = 0 ⇔ 2*cos2(3x) − cos(3x) = 0
18 lis 09:25
monika: Dziękuję bardzo, już widzę !

czyli będzie cos 3x = 0 oraz cos 3x = 1/2 to będą cwiartki 1 i 4
więc
1. 3x=π/2 + 2kπ więc x= π/6+2/3 kπ
2. 3x= 2π − π/2 więc x=π/2 + 2/3 kπ
3. 3x=π/3 więc x=π/9 + 2/3 kπ
4. 3x = 2π+2kπ więc x= 5π/9 + 2/3 kπ
Nadal coś mi się nie zgadza z wynikami
18 lis 09:36
J:
cos3x = 0 ⇔ 3x = π/2 + 2kπ lub 3x = −π/2 + 2kπ
cos3x = 1/2 ⇔ 3x = π/3 + 2kπ lub 3x = −π/6 + 2kπ
18 lis 09:40
monika: cos3x = 1/2 ⇔ 3x = π/3 + 2kπ lub 3x = −π/6 + 2kπ
nie powinno być lub 3x = −π/3 + 2kπ ?
18 lis 09:47
J:
jasne .. .pomyłka
18 lis 09:57