matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tozsamosci trygonometryczne
Małgosia:
Uzasadnić tożsamości trygonometryczne tg
α
2
=
1−cosα
sinα
17 lis 23:18
Qulka:
α=2x więc x=α/2
1−cos2x
sin
2
x+cos
2
x−cos
2
x+sin
2
x
2sin
2
x
=
=
= tgx
sin2x
2sinxcosx
2sinxcosx
17 lis 23:23