Wyznacz a
Marcelina: f(x)=x2 − 4 / ax+2
Wyznacz a tak aby do wykresu funkcji należał punkt A(3,1)
Wyjaśni mi ktoś w jaki sposób mam to wyznaczyć?
17 lis 23:01
===:
do wzoru funkcji podstaw współrzędne punktu
17 lis 23:07
Janek191:
| | x2 − 4 | |
Czy f(x) = |
| ? |
| | a x + 2 | |
f(3) = 1
czyli
| 9 − 4 | | 5 | |
| = |
| = 1 ⇔ a = 1 |
| 3a + 2 | | 3 a + 2 | |
17 lis 23:09
===:
| | 9−4 | |
1= |
| ....itd  |
| | 3a+2 | |
17 lis 23:09
Marcelina: Mogę prosić o wynik? Wyszło mi 1 i nie jestem pewna czy dobrze.
17 lis 23:12
Marcelina: Ok dziękuje
17 lis 23:13
Marcelina: A jeżeli mam wyznacz a tak aby dziedziną funkcji był zbiór R−{3}
17 lis 23:15
17 lis 23:20