ekstrema lokalne funkcji
gosciu: Czesc,
mam drobny problem z poniższym zadaniem:
Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji f(x)=|x2 + x − 6|
Idąc zwykłym rozumowaniem − rozbijam funkcję na dwa równania w zależności od znaku wyrażenia
pod modułem, następnie liczę dwie pochodne, z jednej z nich wychodzi mi prawidłowe maksimum
lokalne: dla x = −1/2 wynosi ono 6 1/4.
Jednak po wykresie funkcji po wszystkich przekształceniach łatwo się zorientować że posiada ona
jeszcze dwa minima lokalne w miejscach zerowych x0=−3 i x0=2, wynoszące oczywiście 0.
Pytanie brzmi: jak dojść do tych wyników matematycznie, a nie zauważając na wykresie? Z góry
dziękuję za wszelką pomoc.
17 lis 22:38
===:
f(x)=√(x2+x−6)2
f'(x)=....
17 lis 22:51