prawdopodobieństwo
gumiś: 
1.Średnia zarobków przypadających na 21 pracowników wynosi 3000 zł. Zatrudniono nowego
pracownika i średnia zmniejszyła się o 1%. Ile zarabia nowy pracownik?
2.Średnia zarobków w pewnej firmie liczącej 21 pracowników wynosi 3000 zł. Przyjęto nowego
pracownika i wtedy średnia wynosiła 3030 zł. Ile zarabia nowy pracownik?
12 gru 20:02
zaq1: 1. 21* 3000zł = 63000 zł
3000 zł * 1%= 30 zł
3000 zł − 30 zł = 2970 zł
22 * 2970 zł = 65340 zł
65340 zł− 63000 zł = 2340 zł − płaca nowego pracownika
2. 21*3000zł= 63000 zł
22* 3030 zł= 66660 zł
66660 zł− 63000 zł= 3660 zł − płaca nowego pracownika
12 gru 21:35