rownania plaszczyzn (2)
5-latek: Cwiczenie nr 13
Wyrazy wolne wszytkich trzech równan sa rowne 0
x=0 , x+y+z=0 , 2x−3y+5z=0
Co to oznacza geometrycznie (w przestrzeni)?
czy układ tych 3 rownan ma rozwiązanie? Moje rozwiązanie tego układu jest takie
x=0
====
z drugie go równania mam y=−z
Podstawiam do 3 równania i mam 2*0−3*(−z)+5z=0 to z=0
======
wiec z tego mam ze y=0
=========
czy to będzie układ wspolrzednych w przestrzeni ? (ale pytanie czy zawszse ?
17 lis 22:25
5-latek: I do tego zadanie nr 24
Czy ukald rownan zwany jednorodnym , to znaczy w którym wszystkie wyrazy wolne sa zerami
może być sprzeczny .
Mam odpowiedz ze nie (ale dlaczego ?
17 lis 22:31
5-latek: CO do zadania nr 24 to na razie przychodzi mi tylko na myśl prawa strona tych rownan ze
suma dwóch rownan jest rowna trzeciemu
17 lis 22:34
Mila:
1)
Płaszczyzny przechodzą przez P(0,0,0).
2) Ma rozwiązanie:
x=0,
y=0,
z=0.
17 lis 22:40
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
dziekuje za odpowiedz
17 lis 22:42