wyznacz asymptoty
Marta: | x3 | |
| może mi ktoś podpowiedzieć jak mam wyznaczyć asymptoty, jeśli licząc granice, w |
| x2−9 | |
liczniku sa wyższe potęgi niż w mianowniku?
17 lis 21:51
Qulka: wykluczenia w dziedzinie to asymptoty pionowe
jeśli w liczniku wykładnik potęgi jest dokładnie o 1 większy niż w mianowniku to wychodzi
asymptota ukośna y=ax+b gdzie a=lim f(x)/x oraz b = lim f(x)−ax
17 lis 22:29
Janek191:

Asymptoty poziome : x = − 3 , x = 3
| f(x) | | x3 | | x2 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| x | | x*(x2 − 9) | | x2 − 9 | | 1 − 9x2 | |
więc
x→ −
∞
x→+
∞
a = 1
| | x3 | | x3 − x*( x2 − 9) | | 9 x | |
( f(x) − a x) = |
| − x = |
| = |
| = |
| | x2 − 9 | | x2 − 9 | | x2 − 9 | |
więc
lim ( f(x) − x) = 0
x → 0
b = 0
Asymptota ukośna ma równanie y = a x + b, czyli
y = x
====
17 lis 22:36
Janek191:
Na początku miało być oczywiście − asymptoty pionowe:
x = − 3 oraz x = 3
17 lis 22:37
Marta: dziękuję bardzo
17 lis 22:42
Janek191:
Poprawka

Ma być
lim ( f(x) − x) = 0
x →
∞
17 lis 22:46