pole mag
Metis:

Poszukiwany fizyk.
Zadania z pola magnetycznego.
Qulka ,
studenci ?

Zad. 9.2
W polu magnetycznym o indukcji B=1,3 T , prostopadle do linii sił pola umieszczono przewodnik o
l=0,2 m . Znajdź sile elektrodynamiczną F gdy w tym polu płynie przez niego prąd o I=10 A
F=I*l*B*sinα
F=10*0,2*1,3*sin90
o
Dobrze?
17 lis 21:34
52: Raczej tak
17 lis 21:38
Metis: Kolejne:
9.4
Znajdź indukcję magnetyczną w środku solenoidu.
Przez zwoje solenoidu płynie prąd o natężeniu I = 2 A. Długość solenoidu l = 20 cm, średnica d
= 2 cm. Solenoid posiada N = 400 zwojów. Przenikalność magnetyczna próżni 7 20 μ 4π 10 N/A
2
B=?
B=u
oH
Jednostki na układ SI i podstawic ?
17 lis 21:44
Qulka: wszystkie znaki wskazują że tak

..tylko po co ta średnica
17 lis 22:18
Metis: Czesc
Qulka do której będziesz?

Srednica chyba do strumienia, ale tego liczyc nie miałem
17 lis 22:34