Trygonometria
Małgosia: Uzasadnić tożsamości trygonometryczne
sin4α+cos4α=1−12sin22α
17 lis 21:13
sushi_gg6397228:
zapisz lewa strone jako (sin2 x + cos2 x)2 −...
a potem zabawa z wzorami na podwojony kąt
17 lis 21:15
Małgosia: Dzięki, no właśnie się zastanawiałam czy mogę to w taki sposób zapisać, ale nie byłam pewna
17 lis 21:17
sushi_gg6397228:
na zdrowie
17 lis 21:22
Małgosia: Policzyłam to do tego momentu, i nie wiem jak dalej ruszyć
1
2=1−
12sin
22a /*2
2=2−sin
22a
Pomocy
17 lis 21:44
misiak:
| | 1 | |
sin4α+cos4α=(sin2α+cosα)2−2sin2αcos2α=1− |
| (4sin2αcosα) |
| | 2 | |
17 lis 21:51