Dla jakich parametrów
Piter14: Dla jakich parametrów wektory u=[a,b,1] oraz v=[4,a,b] są równoległe, a dla jakich prostopadłe
obliczyłem iloczyn skalarny 4a + ab + b i iloczyn wektorowy [(b2 −a),(−ab+4),(a2−4b)] co
dalej?
17 lis 21:08
Mila: u=[a,b,1]
v=[4,a,b]
| | a | | b | | 1 | |
1) |
| = |
| = |
| równoległe⇔ |
| | 4 | | a | | b | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(b
2)
2=4b⇔b
4−4b=0⇔b*(b
3−4)=0⇔
b=
3√4
a=
√316}
2) 4a+ab+b=0 prostopadłe
a*(4+b)=−b
17 lis 21:49
Piter14: Mila a nie może być 4a = ab = 1b ?
18 lis 21:25
18 lis 22:21