matematykaszkolna.pl
zespolone - postać wykładnicza Radzioo: z(sprzężone)=z(sprzężone)7 re=r7e−7iμ r=r7 r=0 ∨ r=1 jak obliczyć μ?
17 lis 21:04
Benny: φ=−7φ+2kπ
17 lis 21:06
Radzioo: zabrakło mi 2kπ Skąd wiadomo kiedy i po której stronie dopisywać 2kπ?
17 lis 21:21
Radzioo: W pierwszej części powinno być re−iμ, co nie zmienia faktu, że nadal nie wiem kiedy 2kπ dopisywać emotka
17 lis 21:32
Radzioo: Jeszcze jeden przykład, który nie do końca rozumiem. http://www.wolframalpha.com/input/?i=conjugate%28z%29*z^4%3D-32 r5=−32 i nie wiem czy tutaj mogę po prostu obliczyć, że jest to −2, ale chyba tak, bo jeszcze nie ma założeń, że r>=0 tyle, że potem przekształcając z postaci wykładniczej na trygonometryczną, a potem algebraiczną mam problem z tą dwójką, bo wtedy jest modułem, czyli na pewno jest dodatnia, a wtedy dostaje inne znaki w rozwiązaniu
17 lis 22:16
PW: z5 = −32 najskuteczniej rozwiążesz dzieląc obie strony przez −32:
 z 
(

)5 = 1
 −2 
 z 
− liczba

ma być jednym z pierwiastków piątego stopnia z 1 (a te umiemy obliczyć).
 −2 
18 lis 01:52
Radzioo: Umiemy, ale z pierwiastka piątego stopnia nie będzie żadnych ładnych kątów. Ma to być część
 r 
rzeczywista, czyli praktycznie zostanie tylko

=1 r=−2 i jestem w punkcie wyjścia.
 −2 
18 lis 08:53
PW: Myślę, że rzeczywistość nie składa się wyłącznie z "ładnych" przedmiotów. Czy np. liczba cos13° + i sin13° jest "brzydsza" niż cos30° + i sin30°? To tak jakbyś po rozwiązaniu równania rzeczywistego wpadał w panikę, że x = 3−7. Po to jest postać trygonometryczna, żeby w łatwy sposób zapisać "brzydkie" rozwiązania.
18 lis 13:54