zespolone - postać wykładnicza
Radzioo: z(sprzężone)=z(sprzężone)7
reiμ=r7e−7iμ
r=r7
r=0 ∨ r=1
jak obliczyć μ?
17 lis 21:04
Benny: φ=−7φ+2kπ
17 lis 21:06
Radzioo: zabrakło mi 2kπ

Skąd wiadomo kiedy i po której stronie dopisywać 2kπ?
17 lis 21:21
Radzioo: W pierwszej części powinno być re
−iμ, co nie zmienia faktu, że nadal nie wiem kiedy 2kπ
dopisywać
17 lis 21:32
Radzioo: Jeszcze jeden przykład, który nie do końca rozumiem.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=conjugate%28z%29*z^4%3D-32
r
5=−32 i nie wiem czy tutaj mogę po prostu obliczyć, że jest to −2, ale chyba tak, bo
jeszcze nie ma założeń, że r>=0
tyle, że potem przekształcając z postaci wykładniczej na trygonometryczną, a potem algebraiczną
mam problem z tą dwójką, bo wtedy jest modułem, czyli na pewno jest dodatnia, a wtedy dostaje
inne znaki w rozwiązaniu
17 lis 22:16
PW: z
5 = −32
najskuteczniej rozwiążesz dzieląc obie strony przez −32:
| | z | |
− liczba |
| ma być jednym z pierwiastków piątego stopnia z 1 (a te umiemy obliczyć). |
| | −2 | |
18 lis 01:52
Radzioo: Umiemy, ale z pierwiastka piątego stopnia nie będzie żadnych ładnych kątów. Ma to być część
| | r | |
rzeczywista, czyli praktycznie zostanie tylko |
| =1 r=−2 i jestem w punkcie wyjścia. |
| | −2 | |
18 lis 08:53
PW: Myślę, że rzeczywistość nie składa się wyłącznie z "ładnych" przedmiotów.
Czy np. liczba cos13° + i sin13° jest "brzydsza" niż cos30° + i sin30°?
To tak jakbyś po rozwiązaniu równania rzeczywistego wpadał w panikę, że x = √3−7.
Po to jest postać trygonometryczna, żeby w łatwy sposób zapisać "brzydkie" rozwiązania.
18 lis 13:54