monotoniczność
Julia: zbadać monotoniczność i ograniczność ciągu an=7n− n2
17 lis 20:57
sushi_gg6397228:
i w czym masz problem ?
17 lis 20:58
Julia: co ogranicza ten ciąg z góry i z dołu
17 lis 21:00
sushi_gg6397228:
a jakby było
y= −x
2+7x to umiesz to narysować
17 lis 21:03
Janek191:
a1 = 7 − 12 = 6
a2 = 14 − 22 = 10
a3 = 21 − 9 = 12
a4 = 28 − 16 = 12
a5 = 35 − 25 = 10
a6 = 42 − 36 = 6
a7 = 49 − 49 = 0
a8 = 56 − 64 = − 8
Pozostałe wyrazy są ujemne
17 lis 21:03
Jolanta: rosnacy będzie jeżeli an +1jest większe od an (malejący odwrotnie)
an+1=7(n+1)−(n+1)2 wylicz i odejmij an+1−an
zobacz czy jest większe czy mniejsze od 0
17 lis 21:04
Julia: umiem narysować i wiem co ogranicza z góry ale jak to ładnie zapisać

monotoniczność
ogarnęłam an+1 −an i sprawdzić kiedy wieszke od 0
17 lis 21:06
Jolanta: ile ci wyszło an+1
17 lis 21:12
sushi_gg6397228:
trzeba napisać, że ciag jest malejący od pewnego momentu
i dązy do −∞
17 lis 21:13