rachunek prawd
lo: Drużyna A strzela średnio dwa gole w meczu, a drużyna B — jeden. Zakładając, że strzelenie gola
przez
daną drużynę w każdej minucie jest stałe oraz nie zależy od drużyny przeciwnej, ani straconych
bramek,
oblicz prawdopodobieństwo, że drużyna A:
(a) będzie prowadzić 1:0 do przerwy
(b) wygra mecz 2:0, jeżeli do przerwy był remis
(c) nie przegra meczu
Help
17 lis 20:49
lo:
Up
17 lis 21:19
lo:
.
17 lis 21:35
pochodna:
:(
17 lis 21:55
Qulka: Rozkład Poissona
| | 11•e−1 | | (1/2)0•e−1/2 | |
a) |
| • |
| =1/e•1/√e = 0,36788•0,6065= 0,223130 |
| | 1! | | 0! | |
| | 22•e−2 | | 10•e−1 | | 10•e−1 | | (1/2)0•e−1/2 | |
b) |
| • |
| / |
| • |
| = 2√e/e2 = |
| | 2! | | 0! | | 0! | | 0! | |
=0,44626
17 lis 22:56
Qulka: w tym b) raczej trzeba rozbić ten mecz na 2 połówki

a ja policzyłam z całości
17 lis 22:58
Qulka: po rozbiciu ponieważ się skraca to tak naprawdę jest jak w a) tylko k=2 więc wychodzi 0,1116
17 lis 23:16
betka: Hej

Mam wątpliwości co do przykładu b.
Rozważając prawdopodobieństwo warunkowe, w mianowniku powinno być prawdopodobieństwo zdarzenia:
pierwsza połowa meczu zakończyła się remisem. Czyli 0:0, 1:1, 2:2,.. itd.
K − zdarzenie, że drużyna A wygra mecz 2:0.
R − zdarzenie, że pierwsza połowa meczu zakończy się remisem.
Góra tego ułamka to w rezultacie prawdopodobieństwo zdarzenia, że pierwsza połowa meczu
zakończy się 0:0 i a druga 2:0 − wyniki połówek zgodnie z zadaniem nie wpływają na siebie,
więc to będzie iloczyn.
Dół − suma nieskończona...
Co Wy na to?
5 gru 20:40