potrzebne na już! Bardzo prosze
jozio: Z twierdzenia cosinusów
W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku A ma miarę 120 stopni. Długości boków tego trójkąta tworzą
ciąg arytmetyczny. Oblicz AB/BC=AC/BC. (AB,BC,AC to długości boków.
AB=√97
BC=√40
CA=√45
17 lis 20:42
sushi_gg6397228:
co to jest AB/BC = AC/BC ?
17 lis 20:44
jozio: to co mam obliczyć.
a to co jest poniżej to nie to zadanie, te długości to nie do tego, pomyliłem się.
17 lis 20:48
sushi_gg6397228:
to z tego zapisu AB= AC, a to oznacza ze trójkąt jest równoramienny rozwartokątny
a taki nie moze być, bo boki maja tworzyć ciąg
przepisz porządnie treść zadania
17 lis 20:51
Eta:

r∊(0,a) r>0 i a>0
cos120
o= −0,5
| | (a−r)2+a2−(a+r)2 | | 1 | |
z tw. kosinusów cos120o= |
| = |
| /*2 |
| | 2a(a−r) | | 2 | |
| a2−4ar | | 5 | |
| =1 ⇒ 2a2−5ar=0 |:a >0 ⇒ 2a−5r=0 ⇒ a= |
| r=2,5r |
| a(a−r) | | 2 | |
|AB|=2,5r , |AC|=2,5r−r=1,5r , |BC|=2,5r+r= 3,5r
to :
| |AB| | | |AC| | |
| = ............ i |
| =.......... |
| |BC| | | |BC| | |
17 lis 21:19