rozwiąż równanie
zdesperowana: 4x − 8 x 2x + 16 = 0
i
5x+1 +25x = 6
17 lis 20:04
zdesperowana: w tym drugim w potędze 5 miało być x+1
17 lis 20:05
Janek191:
4
x − 8 *2
x + 16 = 0
(2
2)
x − 8*2
x + 16 = 0
(2
x)
2 − 8*2
x + 16 = 0
t = 2
x > 0
t
2 − 8 t + 16 = 0
( t − 4)
2 = 0
Dokończ
17 lis 20:07
Eta:
1/ (2x)2−8*2x+16=0 ⇔ (2x−4)2=0 ⇔2x=4 ⇒ x=2
2/ popraw treść myślę,że ma być taka: 5x+1+25x=6
17 lis 20:07
Eta:
Po diabła Wam zawsze potrzebne
t ?
17 lis 20:08
Janek191:
5
x +1 + 25
x = 6
5*5
x + ( 5
2)
x − 6 = 0
5*5
x + (5
x)
2 − 6 = 0
t = 5
x > 0
t
2 + 5 t − 6 = 0
( t + 6)*( t − 1) = 0
dokończ
17 lis 20:09
zdesperowana: Eta − tak,dokładnie taka miała być, moje przeoczenie

dziękuję Wam bardzo za pomoc!
17 lis 20:10
Janek191:
Można bez t

Nie denerwuj się Eta
17 lis 20:10