wyznacz wzór funkcji liniowej f, która dla każdej liczby R x spełnia warunek:
Ania:*: wyznacz wzór funkcji liniowej f, która dla każdej liczby R x spełnia warunek:
a) f(x+1)=2x−3
17 lis 19:45
Janek191:
f(x) = a x + b
więc
f( x + 1) = a*( x +1) + b = a x +a + b = 2 x − 3
więc
a = 2 i a + b = − 3 ⇒ 2 + b = − 3 ⇒ b = − 5
Odp. f(x) = 2 x − 5
================
spr.
f( x +1) = 2*( x +1) − 5 = 2 x + 2 − 5 = 2 x − 3 ok
17 lis 19:48
Ania:*: czemu a wyszło 2?

co podstawiłeś ?
17 lis 19:54
Ania:*: Powie mi ktoś?
17 lis 20:53