matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trojkat
Karol:
a=6 c=7 b=4,5 Oblicz X. Wie ktos jak to zrobic? Mam uzyc twierdzenia cosinusow i sinusow
17 lis 19:44
Mila:
x− środkowa. W ΔABC: 7
2
=6
2
+9
2
−2*6*9*cosα 49=36+81−12*9*cosα −68=−108 *cosα
68
17
cosα=
=
108
27
W ΔADC:
17
x
2
=6
2
+4.5
2
−2*6*4.5*
27
17
x
2
=36+20.25−6*
licz dalej sam
3
17 lis 20:42
Eta:
|AB|=b=9 , |AC|=a=6, |BC|=c=7
1
√
89
x=
√
2a
2
+2c
2
−b
2
= .......... =
2
2
17 lis 22:03
Eta:
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arodkowa_tr%C3%B3jk%C4%85ta
17 lis 22:05