Liczby sprzężone, niewiadoma z
ROKA: Liczby zespolone, wyznacz niewiadomą z
|z| + ź(sprzężone) = 8 + 4i
17 lis 19:43
ROKA: Dochodzę do tego , że y = −4 co jest dobrą odpowiedzią, natomiast nie potrafię wyliczyć
poprawnie x, który ma wynosić 3.
17 lis 20:19
PW:
(1) |z| − 8 = 4i − z̅.
Lewa strona jest liczbą rzeczywistą, wynika stąd że część urojona prawej strony jest zerem,
czyli
4i − (−yi) = 0
przy oznaczeniu z = x + yi.
4 + y = 0
y = − 4.
z = x − 4i, z̅ = x + 4i
Stąd po podstawieniu do równości (1)
√x2+16 − 8 = 4i − (x + 4i)
√x2 + 16 − 8 = − x
x2 + 16 = x2 −16x + 64
16x = 48
x = 3
Odpowiedź
z = 3 − 4i
17 lis 20:19
ROKA: Dziękuję za odpowiedź, jednak nie rozumiem w jaki sposób doszedłeś do tego, że prawa strona
części urojonej jest równa 0.
17 lis 20:31
sushi_gg6397228:
a umiesz porównywać dwa wielomiany ?
17 lis 20:41
ROKA: Niestety nie
17 lis 20:45
sushi_gg6397228:
to było w 2 klasie LO −− porównywanie wielomianów−−> przespało się 2 tygodnie w szkole
17 lis 20:52
ROKA: Czy te pytania mają na celu coś więcej niż napiętnowanie mojej osoby?
17 lis 20:57
sushi_gg6397228:
a jak miałeś f. kwadratową np:
y= x
2+2x, to ile wynosi
c
17 lis 20:58
ROKA: 0
17 lis 20:59
sushi_gg6397228:
to teraz masz juz odpowiedz na swój wpis o 20.31
17 lis 21:00
ROKA: Tak, przepraszam, ja po prostu posiadam bardzo słabe przygotowanie teoretyczne. Oczywiście
rozumiem te działania, jednak dalej największy problem sprawia mi:
|z| − 8 = 4i − z̅.
Po prostu jestem ciekawy w jaki sposób na to wpaść.
Ja liczyłem to w taki sposób
√x2 + y2 + x − yi = 8 +4i
następnie po poniesieniu do kwadratu pierwiastka zostaje mi
| ⎧ | y = −4 | |
| ⎩ | x2 + y2 + x2 = 64 |
|
z czego
2x
2 = 48.
I właśnie nie wiem czy od początku złym tokiem myślenia robiłem zadanie, czy po prostu
fundamentalne braki w przygotowaniu teoretycznym nie pozwalają mi dostrzec prostoty
rozwiązania.
17 lis 21:19
sushi_gg6397228:
źle podniosłes do kwadratu
√a + b= 8 / ()2
(√a + b)2= 82
a+ 2√a * b + b2= 64
17 lis 21:31
ROKA: Mój Boże

!
Dziękuje Ci z całego serca

Aż człowiek chcę się dalej uczyć jak ktoś mu wskazał gdzie tkwił
jego błąd!
17 lis 21:37