matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cos2 (arcsin 1/4)
Albert:
Ile wynosi cos2 (arcsin 1/4), wiem że to cos
2
(arcsin 1/4) − sin
2
(arcsin 1/4) ale co dalej z tym mogę zrobić?
17 lis 19:34
Mila:
1
π
π
arcsin
=α, α∊<−
,
>
4
2
2
1
1
π
sin(arcsin
)=sinα⇔sinα=
⇔α∊(0,
)
4
4
2
1
√
15
cos(arcsin
)=cosα, cosα=
√
1−
1
4
)
2
=
√
15
16
=
⇔
4
4
1
√
15
cos(arcsin
)=
4
4
√
15
1
15
1
14
7
w=(
)
2
− (
)
2
=
−
=
=
4
4
16
16
16
8
17 lis 21:13