Styczna do wykresu.
zakłopotany: Witam! Mam problem z następującym zadaniem i bardzo mocno proszę o pomoc.
Styczna do wykresu funkcji f(x)= −x2 +600 poprowadzona w punkcie (4,584) przecina oś OY w
punkcie (0,b). Wyznacz b, zakoduj liczbę setek, dziesiątek i jedności. Wynik ma wyjść 616.
Z góry dziękuję za pomoc.
17 lis 19:32
Janek191:
f '(x) = − 2 x
a = f '( 4) = −2*4 = − 8
y = − 8 x + b
584 = − 8*4 + b
b = 616
y = − 8 x + 616
Dla x = 0 jest y = −8*0 + 616 = 616
17 lis 19:37
zakłopotany: Dziękuję ślicznie
17 lis 19:46