Znajdź kąt między przekątnymi równoległoboku rozpiętego przez wektory
Filip: Znajdź kąt między przekątnymi równoległoboku rozpiętego przez wektory u = [2,1,0] oraz v =
[−1,3,2]. dodaje wektory u+v=[1,4,2] i odejmuje u−v=[3,−2,−2] i to są wektory przekątnych
tego równoległoboku. Później mnoże skalarnie te wektory [1,4,2]*[3,−2,−2] = −9 i moje pytanie
brzmi co z tym dalej zrobić?
17 lis 19:13
Mila:
u→=[1,4,2]
v=→[3,−2,−2]
−9=|u|*|v|*cosα
17 lis 19:22
Filip: to jeśli |u|*|v|=−9 to cosa=−9? czy jak?
17 lis 19:30
Mila:
Co za głupstwo piszesz ,przecież |cosα|≤1
|u|=
√12+42+22=
√21
|v|=
√32+22+22=
√17
17 lis 20:01
Filip: faktycznie, mój błąd, dziękuje bardzo za pomoc
17 lis 20:13
Mila:
17 lis 20:30