rówanie wykładnicze z nieskończonym ciągiem geometrycznym
Pip: 1/2 √12−3x+1 = 3x +3x−1 +3x+2...
czy Sn w tym ciągu wynosi : −3/2 ?
jak zrobic to zadanie
17 lis 19:05
Janek191:
Czy jest to dobrze przepisane ?
17 lis 19:08
===:
pewnie miało być =3x+3x−1+3x−2+...
17 lis 19:10
Janek191:
Jak nie umie przepisać, to i pomocy nie będzie
17 lis 19:11
Pip: Przepraszam powinno być : 3
x + 3
x−1 +3
x−2
17 lis 19:14
17 lis 19:17
===:
a
1=3
x
q=1/3
| | 3x | | 1 | |
Sn= |
| = |
| 3 x+1 itd  |
| | 1−1/3 | | 2 | |
17 lis 19:19
Pip: dziękuje,
ale skąd wiadomo, ze q = 1/3?
17 lis 19:27
Janek191:
| | 13 3x | | 1 | |
q = a2 : a1 = |
| = |
| |
| | 3x | | 3 | |
17 lis 19:28
===:
skoro wiesz, że to ciąg geometryczny ... to q=a2/a1
17 lis 19:28
Pip: I dlaczego w mianowniku jest 1 − 1/3 zamiast 3x − 1/3 ?
17 lis 19:29
Janek191:
| | a1 | |
S = |
| − dla ciągu geometrycznego nieskończonego |
| | 1 − q | |
17 lis 19:30
Pip: dziekuje juz wszystko wiem
17 lis 19:31
Pip: Doszedłem do takiego momentu :
2
−1 * 12
−3/2+1/2 = 3/2 * 3
x
jakieś sugestie ?

mam też problem z t
4 − 11t
3 + 10t
2 + 44t − 96=0
17 lis 19:49