matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone, wyznacz niewiadomą z
ROKA:
Liczby zespolone z
2
= −1 Witam serdecznie, liczę to w ten sposób: (x + yi)
2
= −1 x
2
+2xyi +y
2
i
2
= −1 x
2
+ 2xyi − y
2
= −1
⎧
x
2
−y
2
=−1
⎨
2xy = 0
⎩
x
2
+ y
2
=
√
(−1)
2
+ (0)
2
17 lis 19:05
Janek191:
z
2
= − 1 z
2
= i
2
z
2
− i
2
= 0 ( z − i)*(z + i) = 0 z = − i lub z = i =============
17 lis 19:15
ROKA:
No tak
Dziękuję Janek
17 lis 19:21