Obliczyć wartość wyrażeń
Małgosia: cos(−214π − sin(−13π4)
Dzięki za pomoc
17 lis 18:51
Janek191:
| | π | | π | |
... = cos (5π + |
| ) − ( − sin ( 3π + |
| )) = |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
= cos ( π + |
| ) + sin (π + |
| ) = |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
= − cos |
| − sin |
| = − |
| − |
| = − √2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
17 lis 18:57
Janek191:
Zastosowane wzory:
cos ( − α) = cos α sin ( − α) = − sin α
cos ( k*2π + α) = cos α sin ( k*2π + α) = sin α
sin ( π + α) = − sin α
cos ( π + α) = − cos α
17 lis 19:02
Małgosia: dziękuję bardzo
17 lis 19:19