Szereg geometryczny
Lun4tyk: Zad 1. Rozwiąż równie 3x+3+3x + 3x2+3x3+...= 3x+9
Zad 2. Rozwiąż nierówność 1x+2+1(x+2)2+1(x+2)3+...>13x−13 wiedząc że
jej lewa strona jest sumą szeregu geometrycznego
17 lis 18:35
sushi_gg6397228:
a samemu nic a nic ?
17 lis 20:11
Jolanta: 3x+9 to suma szeregu kojarzysz ?
17 lis 20:20
Lun4tyk: zad1Ja wyznaczyłem a1 =3 q=1x
i później podstawiłem do wzoru S=a11−q
i wyszło mi takie coś S=3x2x−1 i nie wiem co dalej roić
A w zad 2 obiczyłe i też podstawiłem pod sumę s=1x+2 przez 1−1x+2 i nie wiem co
dalej
17 lis 20:39
sushi_gg6397228:
daj U, zamiast u
17 lis 20:42
17 lis 20:51
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
przeciez a1= 3 , a nie |
| |
| | x+2 | |
17 lis 20:52
Lun4tyk: a1 to jest zadanie pierwsze
17 lis 20:55
sushi_gg6397228:
to po co piszesz do zadania 2
rób jedno a porządnie
17 lis 20:56
17 lis 21:11
sushi_gg6397228:
pisz tutaj
to nie gryzie
17 lis 21:12