Wyznacz równanie stycznej.
NIxa: wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=4x5 −5x2 +7x −95 w punkcie P(2,y)
Proszę o pokazanie rozwiązania etapami, co i jak robimy.
17 lis 18:30
===:
Drugą współrzędną punktu P obliczysz jako f(2)=4*32−20+14−95 P=(2, 27)
Dalej pochodna i równanie stycznej
17 lis 18:36
NIxa: dzięki
17 lis 18:45
NIxa: a w pochodnej podstawiać pod x=2?
17 lis 18:50
===:
tak... bo liczysz pochodną w tym punkcie
17 lis 18:54
NIxa: wyszedł bardzo duży wynik
17 lis 18:55
===:
duży to pojęcie względne
17 lis 18:56
NIxa: f'(2)=307
17 lis 18:57
===: tak
17 lis 18:58
NIxa: tzn wyszło 293
17 lis 18:58
===:
a może coś nakręciłaś we wzorze f(x)
17 lis 18:59
NIxa: 307
17 lis 19:00
NIxa: nie
17 lis 19:00
===:
307
17 lis 19:00
NIxa: f'(x)=20x4 −10x +7
17 lis 19:01
===:
i dalej
y−27=307(x−2) ⇒ y=307x−....
17 lis 19:02
NIxa: f'(2)= 20* 24 −10*2+7
17 lis 19:03
NIxa: dlaczego tak?
17 lis 19:03
===:
a co Ci nie pasi
17 lis 19:05
NIxa: nie rozumiem dlaczego 27 zostało przeniesione na drug a stronę
17 lis 19:06
===:
to przenieś tam gdzie Ci pasuje

ja zapisałem wzorem y−y
P=a(x−x
P)
17 lis 19:12