równanie
Frost: 8x+18x+2*27x=0
17 lis 18:19
ICSP: Sprzeczne. Suma trzech liczb dodatnich nie da 0.
17 lis 18:21
Mila:
Brak rozwiązań, wszystkie składniki są dodatnie.
17 lis 18:22
Frost: Ehh głupi ja... powinno być tak: 8x+18x−2*27x ( przepraszam)
Drugi przykład z którym mam kłopot:
2+ 3cos2x=3sin2x
17 lis 18:24
ICSP: 1. Podziel równanie przez 18x.
2. Zauważ, że lewa strona może minimalnie przyjąć wartośc 3, a prawa maksymalnie wartość 3
i wyciągnij z takiej obserwacji wnioski.
17 lis 18:28
Dasad: No glupi,,,
17 lis 18:28
Frost: Pierwsze zrobiłem w taki sposób:
(2
x)3+2
x*(3
x)
2−(3
x)
3=0 podzieliłem przez (3
x)
3
| | 2 | | 2 | |
wyszło (( |
| )x)3+( |
| )x=1 a dalej to już z bani i odp x=0 |
| | 3 | | 3 | |
17 lis 18:35
Frost: Drugie zrobione.
17 lis 18:46
Mila:
8
x+18
x−2*27
x =0 /:18
x⇔
t
3+t−2=0
w(t)=t
3+t−2
w(1)=1+1−2=0
t=1 jest rozwiązaniem.
Szukamy, czy są inne pierwiastki w(t)
Schemat Hornera: t=1
1 0 1 −2
1 1 2 0
w(t)=(t−1)*(t
2+2t+2)
Δ=4−8<0 brak rozwiązań w R
odp.
x=0
17 lis 18:56
Metis: 8
x+18
x−2*27
x
(2
3)
x+(2*3
2)
x−2(3
3)
x=0
2
3x+2
x*3
2x−2*3
3x=0 /:3
3x
17 lis 18:58
Metis: Zjadłem jeden składnik przy dzieleniu, popraw sobie
17 lis 18:59
Metis: Poprawiam:
...
2
3x+2
x*3
2x−2*3
3x=0 /:3
3x
| 23x | | 1 | |
| +2x*32x* |
| −2=0 |
| 33x | | 33x | |
17 lis 19:03
J:
cos2x = 0 i sin2x = 1 stąd x = ?
17 lis 19:11