Obliczyć wartość wyrażeń. Proszę o opisanie krok po kroku.
Malgosia: cos(−19/6 pi)−cot(−5/3 pi)
17 lis 18:16
Janek191:
| | 19 | | 5 | | π | | 2 | |
cos( − |
| π) − cos ( − |
| π) = cos (3π + |
| ) − cos (π + |
| π) = |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
| | π | | 2 | | π | | 2 | |
= cos ( π + |
| ) − ( − cos |
| π ) = − cos |
| + cos |
| π = |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
17 lis 18:23
Janek191:
cos ( − α ) = cos α
17 lis 18:24
Małgosia: Wytłumacz mi jak możesz skąd się wzięło z cos(−53π) to: cos(π+23π)
17 lis 18:31
Janek191:
| 5 | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| π = ( |
| + |
| )π = ( 1 + |
| )π = π + |
| π |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
17 lis 18:34