Parasolka przekątna, pierwiastki
Parasolka..:

Parasol o długości 60 cm został umieszczony w pojemniku prostopadłościennym o wymiarach
długość− 2dm, szerokość − 2dm, wysokość−4dm. Czy więcej niż połowa wystaje z pojemnika?
proszę o pomoc.
60cm to 6dm
Skoro leży w poprzek to obliczam przekątną kwadratu? prostokątu?
17 lis 17:41
===:
... przekątną prostopadłościanu
17 lis 18:13
Parasolka..: dziękuję za odpowiedź

czyli najpierw kwadratu
d
2= 2
2 + 2
2
d
2=8
d=
√8
a potem prostopadłościanu
p
2= 4
2+(
√82
p= 4,8 dm
Może ktoś potwierdzić? Zgóry dziękuję
17 lis 18:40