Jak obliczyć sumę współczynników wielomianu.
HaWaN: Jak obliczyć sumę współczynników takiego wielomianu :
W(x)=(9x5−5x2−3)1000*(4x3−7xx2+2x)1111 ?
12 gru 19:32
Eta:
Suma współczynników wielomianu , to wartość wielomianu dla x = 1
zatem W(1) = ............
dokończ...
12 gru 23:39
HaWaN: Aha, czyli to idzie tak :
W(1)=(9*15−5*12−3)1000*(4*13−7*12+2*1)1111 ⇔ W(1)=(9−5−3)1000*(4−7+2)1111 ⇔
W(1)=11000*(−1)1111 ⇔ W(1)=1−1=0
?
13 gru 00:39
Eta:
13 gru 00:42
Eta:
1*(−1) = −1
13 gru 01:27
HaWaN: ops, mój błąd, zapomniałem że to mnożenie
13 gru 12:59
kkkkkk: jak obliczyc ten przyklad ;
oblicz sume wspolczynikow.
W(x)=(
52 x
2+
12)= ....

?
12 mar 20:28
:) : Tłumaczyła. Wstawiasz 1 i wychodzi 4.
17 gru 23:40