Rozwiaz rownania/Rownania wielomianowe
Kamilos: a) x3−3x2−3x−9=0
b)x3−2x2=x2−4
c)x3−10x+9=0
d)8x3−4x2−2x+1=0
17 lis 17:32
Janek191:
x3 −2 x2 = x2 − 4
x3 − 3 x2 + 4 = 0
x = 2 jest pierwiastkiem, bo 23 − 3*22 + 4 = 8 − 12 + 4 = 0
więc
( x3 − 3 x2 + 4) : ( x − 2) = x2 − x − 2
− x3 +2 x2
−−−−−−−−−−
− x2 + 4
x2 −2 x
−−−−−−−−−−
−2 x + 4
2 x − 4
−−−−−−−−−
0
oraz
x2 − x − 2 = 0
( x − 2)*(x +1) = 0
x = − 1 lub x = 2
Odp. x = − 1 lub x = 2 ( podwójny )
===================
17 lis 17:47
Janek191:
Czy w a) nie ma czasem pomyłki w znakach ?
17 lis 17:49
Kamilos: +9*
17 lis 17:54
Janek191:
a) x
3 −3 x
2 −3 x + 9 = 0
x
2*( x − 3) − 3*( x − 3) = 0
(x −3)*( x
2 − 3) = 0
(x −3)*( x −
√3)*(x +
√3) = 0
Dokończ
17 lis 17:59
Kamilos: odp: x=3 x=−√3 x=+ √3
17 lis 18:01
Janek191:

Spróbuj c) 10 x = x + 9 x
17 lis 18:06
Kamilos: c)x3−10x+9=0 x=1 1−10+9 : (x−1)
(x3−10x+9):(x−1)=x2+x−9
−x3+x2
−−−−−−−−−−−−
==x2−10x
−x2+x
________
==−9x+9
+9x−9
______________ Delta=1+36
============ Delta = 37 √37
x=(−1+√37)/2 x2= (−1−√37)/2
ODP:x=1 x1=(−1+√37)/2 x2= (−1−√37)/2
17 lis 18:20
Kamilos: jak zaczac d) ?
17 lis 18:39