zespolone
Radzioo: √−2=?
Nie wiem dlaczego, ale gdy robię wzorem de moivre'a to dostaję √2 i −√2. Gubi mi się 'i'.
Całe obliczenia:
z=√−2
|z|=2
cosα=−1
sinα=0
α=π
z1=√2(cosπ+isinπ)=√2(−1+0) i już jest źle..
17 lis 17:31
Radzioo: Znowu zapomniałem, że jeszcze dzielimy kąt przy cosinusie i sinusie przez stopień pierwiastka.
17 lis 17:32
PW: A po co aż tak skomplikowanie?
z2 = − 2
− zgodnie z definicją rozwiązania tego równania są pierwiastkami drugiego stopnia z liczby −2.
z2 +2 = 0
z2 − (√2i)2 = 0
(z − √2i)(z+√2i) = 0
z = √2i ⋁ z = − √2i.
No chyba że specjalnie chcesz ćwiczyć jak by to było trudniejszym sposobem (byle nie zapomnieć
o sensie).
17 lis 17:39
Mila:
√−2
|z|=2
φ=π
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
zk=√2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
z0=√2*(cos |
| +i sin |
| )=√2*(0+i)=√2 i |
| | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | |
z=√2*(cos |
| +i sin |
| =√2*(−i)=−i√2 |
| | 2 | | 2 | |
II sposób
z
2=−2
z
2+2=0⇔
z
2−2i
2=0
(z−i
√2)*(z+i
√2)=0
z=i
√2 lub z=−i
√2
17 lis 17:45
Radzioo: Tak, chciałem różnymi sposobami to obliczyć.
Dzięki, wiedziałem, że mogę sobie zamienić minusa na 'i' i miałbym od razu jeden pierwiastek, a
drugi przeciwny, ale nie pomyślałem o wzorze skróconego mnożenia.
17 lis 17:47
Radzioo: Dziękuję Wam obydwojgu!
17 lis 17:48
Mila:
17 lis 18:08