Park w kształcie kwadratu - obliczanie pierwiastków, przekątna
Pierwiastkowoo:

Przez park w kształcie kwadratu (rys.) o boku długości 0,1 km prowadzi od punktu A do B droga o
szekrokości 1m. Zaplanowano wyłożenie jej kostką. Koszt 1m
2 wynosi 250 zł. Oblicz czy
wystarczy 21 000 zł na ten projekt.
Wiem, że d=a
√2
a=0,1 km= 100m
1m
2 − 250 zł
d= 100
√2 = 141,42
i co dalej?
17 lis 17:18
Parasolka..: Ile metrów kwadratowych potrzeba? jak to obliczyć?
Z góry dziękuję za odpowiedź
17 lis 19:05
PW: Od pola kwadratu odjąć dwa pola trójkątów. Cały dowcip polega na wyznaczeniu długości
przyprostokątnych tych trójkątów. Taki malutki trójkącik na końcu ścieżki pomoże (wiemy, że ma
przeciwprostokątną długości 1m).
17 lis 19:23
Ja wiem, chyba...: czyli:
P ⬠ = 1002= 10 000
P△= 1/2 x99,5x99,5
2P△≈ 9900
P□ − 2P△ ≈ 100
1m2 − 250zł
100 m2 − x
x= 25 000zł
Odp. nie wystarczy 21 000zł
Dobrze myślę?
17 lis 21:48
Ja wiem, chyba...: Czy ktoś mógłby sprawdzić czy to powyżej, to poprawne rozwiązanie? Będę wdzięczna
17 lis 23:00
Qulka:
17 lis 23:03
Qulka: ale tym bardziej nie starczy

bo pole ścieżki to 141m
2
17 lis 23:10
Pierwiastkowoo: Dzięki Qulka

a jak obliczyć, że ten kawałek to
√2/2 ?
18 lis 09:49
Pierwiastkowoo: Przekątną obliczę:
d=a{p}2
d=100√2
d=141m
Pole: P ścieżki = 141m x 1m = 141m2
i w takim razie jak mam 1m2 − 250zł
141m2 − x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x= 32 250zł
Czy obliczanie tego małego trójkącika jest konieczne? a jeśli tak to jak wyliczyć √2/2?
18 lis 09:58
Qulka: z pitagorasa

i równoramienny, więc boki takie same
albo że d=a
√2 = 1 więc a=
√2/2
18 lis 14:46
Qulka: a potem tak jak u ciebie..tylko zamiast 99,5 wstawiasz 99,3 bo √2/2 to około 0.7
18 lis 14:47