Rozwiąż równanie
Kaltyp: Rozwiąż równania, usuń ewentualne niewymierności :
a) x−2= x√3 − 2√3
b)(3−√3)(x+√3)=4−√3
17 lis 16:59
5-latek: Tak samo się rozwiazuje takie równania jak równania z jedna niewidoma
Niewidome na lewo a wiadome na prawo
Wiec to zrob
17 lis 17:02
Janek191:
b)
( 3 −
√3)*( x +
√3) = 4 −
√3
| | ( 4 − √3)*(3 + √3) | |
x = |
| − √3 |
| | (3 − √3)*(3 +√3) | |
===========
17 lis 17:04
Kaltyp: Czyli:
a)x−x√3=2−2√3 / :√3
0x=0
?
17 lis 17:05
5-latek: x−x√3=2−2√3
Teraz po prawej stronie równania wyciągnij x przed nawias
17 lis 17:08
Janek191:
x*( 1 −
√3) = 2 − 2
√3 / : (1 −
√3)
x = 2
====
17 lis 17:08