matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
twierdzenie cosinusów
justa:
W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku A ma miarę 120 stopni. Długości boków tego trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz AB/BC=AC/BC. (AB,BC,AC to długości boków. AB=
√
97
BC=
√
40
CA=
√
45
17 lis 16:51