Napisz równanie okręgu...
Ania: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A,B,C, jeśli:
A(−14,−1), B(3,16), C(11,4).
17 lis 15:47
olekturbo: (x−a)2 + (y−b)2 = r2
podstaw x i y
17 lis 16:10
Ania: ok, podstawiam to i obliczam a i b i co dalej?
17 lis 18:25
Mila:
S(a,b) wsp. środka okręgu, oblicz promień.
17 lis 18:27
Ania: np. S(3.5,0.5)
to jak r wyliczę?
17 lis 18:33
Mila:
np. odległość wierzchołka A od S
|SA|=√(−14−3.5)2+(−1−0.5)2
17 lis 18:47
Mila:
źle obliczyłaś wsp. środka.
S=(−2,4)
|SC|=√11+2)2+(4−4)2=13
Równanie okręgu:
(x+2)2+(y−4)2=132⇔(x+2)2+(y−4)2=169
Spr.
A: (−14+2)2+(−1−4)2=122+52=144+25=169=132
B: (3+2)2+(16−4)2=25+144=169=132
C:
(11+2)2+(4−4)2=132
17 lis 19:11