Wyznacz literkę "x"
CiZ: Witam. Mam do rozwiązania taki przykładzik:
Ja zrobiłem to tak, ale nie wiem czy dobrze:
1+x=14+7ax
x=14+7ax−1
x=13+7ax
x−7ax=13
x(1−7a)=13
x = 13 i 1−7a=13
x = 13 i −7a=12
17 lis 15:22
J:
od 7 linijki źle
17 lis 15:25
olekturbo: Wszystko źle.
A poza tym skoro wyznaczasz literkę x to po co szukasz a
17 lis 15:26
olekturbo: Podziel przez 1−7a
17 lis 15:26
CiZ: x(1−7a)=13 / (1−7a)
tak?
17 lis 15:28
olekturbo:
17 lis 15:29
J:
| | 1 | |
tak .. i założenie: a ≠ |
| |
| | 7 | |
17 lis 15:29
17 lis 15:47
J:
przecież to jest rozwiązanie
17 lis 15:48
CiZ: Wiem, sam robiłem. Tylko nie wiem czy dobrze. Podobno źle, bo profesorka mi to zaznaczyła jako
błędnie rozwiązane.
17 lis 15:50
J:
faktycznie .. jest pomyłka, po drugim = powinno być w mianowniku:
(5*51/4)1/3 = (55/4)1/3 = 55/12
17 lis 15:54
17 lis 16:14
CiZ: Ktoś mi sprawdzi? Będę wdzięczny
17 lis 16:44