narysuj wykres funkcji
wjd: Narysuj wykres funkcji f(x) = ||x+3|−7|. Na podstawie wykresu tej funkcji określ liczbę
rozwiązań równania f (x) = m w zależności od parametru m . Podaj wzór funkcji g(m), która
każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę pierwiastków danego równania i
narysuj wykres tej funkcji.
17 lis 14:25
J:
1) rysujesz: y = Ix+3I − 7
2) odbijasz z pod osi OX nad oś OX
3) przesuwasz prostą: y = m ... i sprawdzasz ilość rozwiązań
17 lis 14:30
wjd: czyli wektor bedzie [0,−7]?
a wyjsciowa funkcja bedzie x+3?
17 lis 14:38
Ja: tak
17 lis 14:45
J:
najpierw: x + 3 , potem : Ix + 3I , potem: o 7 w dół i na końcu znów odbicie
17 lis 14:45
wjd: x+3 to bedzie prosta, pozniej odbijam to co jest pod osia x. pozniej co
17 lis 14:57
Ja: w dół o 7 jednostek i następnieco pod osią OX "nad"
17 lis 15:13