Rozwiąż równania:
Marcin: Rozwiąż równania:
1) 1 + cosx + cos2x = 0
2) 3 − cos2x − 3sinx = 0
3) tgx + ctgx = 2 i 1/2
17 lis 13:50
Janek191:
2)
3 − cos
2 x − 3 sin x = 0
3 − ( 1 − sin
2 x) −3 sin x = 0
sin
2 x − 3 sin x + 2 = 0
t = sin x ∊ < − 1; 1 >
t
2 − 3 t + 2 = 0
( t − 1)*( t − 2) = 0
t = 1 lub t = 2 − odpada
więc
sin x = 1
| | π | |
x = |
| + 2π*k , gdzie k − dowolna liczba całkowita |
| | 2 | |
17 lis 13:55
17 lis 13:56
J:
1) ⇔ 1 + cosx + cos2x − (1 − cos2x) = 0 ⇔ 2cos2x + cosx = 0 ⇔ cosx(2cosx +1) = 0
17 lis 13:57
===:
1)
1+cosx+2cos
2x−1=0
2cosx(cosx+1/2)=0
itd
17 lis 13:57