W urnie jest szesc kul w tym 2 czarne i 4 biale. Bez zwracania wylosowano 2 kule
nikola: hej
Czy ktos mi napisze czy dobrze robie zadanie:
W urnie jest szesc kul w tym 2 czarne i 4 biale. Bez zwracania wylosowano 2 kule.
a)prawdopdoobiienstwo ze nie bedie ani jednej czarne
b)ze bedzie 1 czarna
c) ze beda wszystke czarne
a) Ω=C{2}{6)=15
A= C{0}{6} x C{2}{4}=6
P(A) = 6/15
b) B=C{1}{2} x C{1}{4}=8
P(B)=8/15
c) C{2}{2} =1
P(C)= 1/15
Czy to jest dobrze?
17 lis 12:59
nikola: a) Ω=C N{2}{6)=15
P(A) = 6/15
P(B)=8/15
P(C)= 1/15
17 lis 13:00
J:
dobrze
17 lis 13:03
J:
można to zrobić prościej przyjmując,że losowano kolejno:
IΩI = 6*5 = 30
IAI = 4*3
IBI = 2*4 + 4*2
ICI = 2*1
17 lis 13:05
nikola: A takie zadanie ze zwracaniem wiesz moze czy schematem bernoulliego czy czyms prostszym ? :
Jest 6 kul, 2 czarne i 4 biale. Losujemy jedna kule dwukrotnie ze zwracaniem.
a)prawdopdoobiienstwo ze nie bedie ani jednej czarne
b)ze bedzie 1 czarna
c) ze beda wszystke czarne
17 lis 13:14
J:
podobnie jak Ci pokazałem, tylko zwracasz kule:
IΩI = 6*6 = 36
IAI = 4*4
IBI = 2*4 + 4*2
ICI = 2*2
17 lis 13:17
ciurana: a czemu w B nie bedzie samo 2x4 ?
17 lis 13:32
J:
bo mamy dwa wyniki losowania: BC + CB
17 lis 13:33
nikola: hm to ma to znaczenie kolor w tym zadaniu ktory bd pierwszy ?
17 lis 13:35
J:
tak ... bo to dwa różne zdarzenia
| | | |
gdybyśmy przyjęli: IΩI = | (kombinacje) , wtedy kolejność wylosowania róznych kul nie |
| | |
miałaby znaczenia
17 lis 13:37
nikola: okej rozumiem
17 lis 13:41
nikola: a wiesz moze czy w takim zadaniu:
W pewnym regionie na 100 dzieci rodzi się średnio 40 dziewczynek. Jakie jest prawdopodobieństwo
tego, że w rodzinie, w której zaplanowano troje dzieci, na świat przyjdzie:
a) najwyżej jeden chłopiec,
b) dokładnie jedna dziewczynka (i reszta chłopców),
c) co najmniej dwóch chłopców,
d) jaka jest średnia liczba chłopców i odchylenie standardowe w rodzinach z trojgiem dzieci.
| | | | | | | |
moge zastosowac bernoulliego i np w a ) sukce to bd: C | a porazka C | x C | |
| | | | |
17 lis 13:44