Funkcje wykładnicze
Ola: Proszę o pomoc w zadaniu:
Rozwiąż równanie:
4x −7 * 2x − 8 = 0
Moje obliczenia kończą się w pewnym momencie, ale być może po drodze popełniłam błąd:
4x/2x − 7 − 8/2x = 0
2x − 7 − 23/2x = 0
2x − 2(3−x) = 7
W ostatniej linijce jest 2 do x odjąć 2 do 3−x = 7.
Dalej nie wiem jak. Może ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dziękuję.
17 lis 11:36
===:
dobre sobie ...
17 lis 11:39
===:
2
2x−7*2
x−8=0
2
x=t gdzie t>0
t
2−7t−8=0
Δ=81
itd
17 lis 11:41
Ola: Dzięki wielkie

!
17 lis 13:14
===:
17 lis 13:22