nikt nie chce się tego podjąć?
marta: udowodnić, że liczba czterocyfrowa n=abcd jest podzielna przez 11 wtedy i tylko wtedy, gdy
liczba a−b+c−d jest podzielna przez 5
17 lis 11:25
AS:
1000*a + 100*b + 10*c + d =
1001*a + 99*b + 11*c − a + b − c + d =
11*(91*a + 9*b + c) − (a − b + c − d)
Pierwszy człon jest podzielny przez 11.
Warunkiem podzielności jest by wyrażenie
a − b + c − d było podzielne przez 11 c.n.d.
17 lis 11:37
Anna:
Przecież to jest bzdura.
Przykład
6061 dzieli się przez 11 w wyniku masz 551
a
6−0+6−1=11 nie dzieli się przez 5
17 lis 11:38