Funkcje logarytmiczne i wykładnicze
Karol: Ktoś mi wytłumaczy jak rozwiązać graficznie/narysować funkcję?
1. |3x−3|= −x2 +2x−1
2. 3|x| > −x2 +1
3. |log2 x| = 1
4. log4 |x| = 1− x2
17 lis 10:25
J:
1)
a) y = 3x
b) y = 3x − 3
c) y = I3x−3I ( odbijasz to co pod osią OX nad oś OX )
17 lis 10:27
Aga1.:

Pewnie masz rozwiązać graficznie równanie.
1) rysujesz wykres funkcji znajdującej się po lewej stronie równości
y=I3
x−3I ,kolor różowy i wykres funkcji kwadratowej y=−x
2+2x−1 ,kolor niebieski
Znajdujesz punkt wspólny tych wykresów ,kolor zielony i odczytujesz,ze x=1.
17 lis 13:39