matematykaszkolna.pl
Rownania z parametrem 5-latek: Chciałbym trochę wrocic do podstaw . mam takie zadanko : rozwiąż równania z niewiadoma x . Zbadaj najpierw charakter równania w zaleznosci od parametru a 1) x+a=3x−a 2) (a+2)x=3+2x 3) a(a+3)x+3(a+3)=ax+2 Ja bym te równania doprowadzil do postaci y=ax+b i potem badal charakter tego równania w zaleznosci od parametru a ale autor chce najpierw zbadac
17 lis 09:21
5-latek: Miałem napisac do postaci ax+b=0
17 lis 09:22
Saizou : Witam emotka 5−latek Twoje metoda jest jak najbardziej prawidłowa np. a) x+a=3x−a 2x−2a= x=a Biorąc dowolne a zawsze istnieje rozwiązanie b) ax+2x−3−2x=0 ax=3
 3 
x=

dla a≠0 (istnieje rozwiązanie)
 a 
dla a=0 mamy 0=3 sprzeczność c) a(a+3)x−ax=2−3a−9 xa(a+3−1)=−3a−7
 −3a−7 
x=

dla a≠−2 oraz a≠0
 a(a+2) 
dla a=0 mamy 0=−7 sprzeczność dla a=−2 mamy 0=−1 sprzeczność o ile się gdzieś w rachunkach nie pomyliłem, bo jest wcześnie
17 lis 09:29
5-latek: Witaj Saizou emotka Jak leci na studiach ? Pewnie teraz już ciężej jest ? Dzieki emotka
17 lis 09:32
Saizou : W sumie teraz w semestrze mam chyba najcięższe przedmioty na tych studiach a mianowicie analizę 3 i rachunek prawdopodobieństwa emotka (z którym za jakiś czas tutaj zawitam emotka )
17 lis 09:35
5-latek: W takim razie zycze powodzenia powodzenia . Natomiast co do rachunku prawdopodobieństwa to mam taka ksiazke Lech Tadeusz Kubik Rachunek prawdopodobieństwa (podręcznik dla kierunkow nauczycielskich studiow matematycznych )(1986r wydanie mam . Może powinna cos o nim więcej wiedzieć Milaemotka lub Eta emotka Niedawno tez sobie zamowilem ksiazke Tadeusz Gerstenkorn , Tadeusz Śródka Kombinatorytka i rachunek prawdopodobieństwa (1983r) . Typowo na studia ona jest bo już na samym początku jakiś wzor Stirlinga , podwojne silnie i inne gadostwa emotka(stro 429)
17 lis 09:46
5-latek: W tej drugiej sa zadania rozwiązane i do rozwiązania
17 lis 09:47
Saizou : Mam nadzieję że dam radę, bo jak to już ogarnę to już z górki Nasz profesor poleca książkę Rachunek prawdopodobieństwa dla (prawie) każdego Jacek Jakubowski, Rafał Sztencel A co u Ciebie Małolatku ?
17 lis 09:51
5-latek: Jestem teraz na chorobowym bo nadwyrezylem bark (upadlem na palete )emotka Wiec mam trochę czasu i powtarzam sobie równania emotka
17 lis 09:55
Saizou : To zdrowiej ja lecę na uczelnie miłego dnia
17 lis 10:00