Rownania z parametrem
5-latek: Chciałbym trochę wrocic do podstaw .
mam takie zadanko :
rozwiąż równania z niewiadoma x . Zbadaj najpierw charakter równania w zaleznosci od parametru
a
1) x+a=3x−a
2) (a+2)x=3+2x
3) a(a+3)x+3(a+3)=ax+2
Ja bym te równania doprowadzil do postaci y=ax+b i potem badal charakter tego równania w
zaleznosci od parametru a ale autor chce najpierw zbadac
17 lis 09:21
5-latek: Miałem napisac do postaci ax+b=0
17 lis 09:22
Saizou :
Witam
5−latek Twoje metoda jest jak najbardziej prawidłowa
np.
a)
x+a=3x−a
2x−2a=
x=a
Biorąc dowolne a zawsze istnieje rozwiązanie
b)
ax+2x−3−2x=0
ax=3
| | 3 | |
x= |
| dla a≠0 (istnieje rozwiązanie) |
| | a | |
dla a=0 mamy 0=3 sprzeczność
c)
a(a+3)x−ax=2−3a−9
xa(a+3−1)=−3a−7
| | −3a−7 | |
x= |
| dla a≠−2 oraz a≠0 |
| | a(a+2) | |
dla a=0 mamy 0=−7 sprzeczność
dla a=−2 mamy 0=−1 sprzeczność
o ile się gdzieś w rachunkach nie pomyliłem, bo jest wcześnie
17 lis 09:29
5-latek: Witaj
Saizou 
Jak leci na studiach ? Pewnie teraz już ciężej jest ?
Dzieki
17 lis 09:32
Saizou :
W sumie teraz w semestrze mam chyba najcięższe przedmioty na tych studiach a mianowicie analizę
3 i rachunek prawdopodobieństwa

(z którym za jakiś czas tutaj zawitam

)
17 lis 09:35
5-latek: W takim razie zycze powodzenia powodzenia .
Natomiast co do rachunku prawdopodobieństwa to mam taka ksiazke
Lech Tadeusz Kubik Rachunek prawdopodobieństwa (podręcznik dla kierunkow nauczycielskich
studiow matematycznych )(1986r wydanie mam . Może powinna cos o nim więcej wiedzieć
Mila
lub
Eta 
Niedawno tez sobie zamowilem ksiazke Tadeusz Gerstenkorn , Tadeusz Śródka Kombinatorytka i
rachunek prawdopodobieństwa (1983r) . Typowo na studia ona jest bo już na samym początku
jakiś wzor Stirlinga , podwojne silnie i inne gadostwa

(stro 429)
17 lis 09:46
5-latek: W tej drugiej sa zadania rozwiązane i do rozwiązania
17 lis 09:47
Saizou :
Mam nadzieję że dam radę, bo jak to już ogarnę to już z górki

Nasz profesor poleca książkę Rachunek prawdopodobieństwa dla (prawie) każdego Jacek Jakubowski,
Rafał Sztencel
A co u Ciebie
Małolatku ?
17 lis 09:51
5-latek: Jestem teraz na chorobowym bo nadwyrezylem bark (upadlem na palete )

Wiec mam trochę czasu i powtarzam sobie równania
17 lis 09:55
Saizou : To zdrowiej ja lecę na uczelnie

miłego dnia
17 lis 10:00