indukcja
Adam: Udowodnic nierownosc za pomoca indukcji matematycznej. Mam nadzieje, ze ktos jeszcze nie spi

Mam problem z udowodnieniem za pomoca indukcji
2
n>n
2 dla n≥5
1* sprawdzam dla n=5
2
5>5
2
32>29
L>P
2* Zakładam, że nierownosc jest prawdziwa dla pewnego k
2
k>k
2
3*Udowadaniam, ze nierownosc jest prawdziwa dla k+1 za pomoca pkt 2
(k+1)
2=k
2+2k+1=2
k+2k+1
i w tym momencie nie wiem co dalej, jakies wskazowki?
17 lis 01:59
ICSP: Z : 2k > k2
T : 2k + 1 > (k + 1)2
D :
L = 2k + 1 = 2 * 2k > 2k2 = (k + 1)2 + [2k2 − (k + 1)2] = (k + 1)2 + [k2 − 2k − 1]
Wystarczy teraz pokazać, że k2 − 2k − 1 > 0 gdy k > 5 .
17 lis 02:03
Adam: Mogę to pokazać za pomocą wyliczenia pierwiastków równania kwadratowego? Z wykresu będzie
widać, że to prawda dla k>5
17 lis 02:08
ICSP: Możesz.
17 lis 02:10
Adam: Dziękuję bardzo już rozumiem
17 lis 02:10