Granice dwóch ciągów
k: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) an=n*( |
| + |
| +...+ |
| ) Tu próbowałem z twierdzenia o 3 ciągach ale |
| | 1+n2 | | 2+n2 | | n+n2 | |
nia mam pojęcia jak znaleźć ciąg 'większy'...
| | ln(2n+en) | |
b) an= |
| W tym chciałbym tylko zapytać czy poprawnie będzie jeśli dół zamienie |
| | n | |
| | 2n | | en | |
na ln(en) i porównam to co jest w logarytmach z czego |
| dąży do zera a |
| |
| | en | | en | |
do jednego co daje nam ostatecznie granice 1?
17 lis 00:22
J:
a)
| | 1 | | 1 | |
n* |
| ≤ an ≤ n* |
| |
| | n + n2 | | 1 + n2 | |
| | lnen | | ln(2*en) | |
b) |
| ≤ an ≤ |
| |
| | lnen | | lnen | |
17 lis 08:49
k: Nie przekonuje mnie rozwiązanie pierwszego zadania... ciąg będący jedną z sum nie będzie
większy od ciągu będącego tą sumą i wszystkimi pozostałymi...
Ponadto czy moja metoda rozwiązania b jest błędna?
18 lis 00:17
J:
No cóż, nie rozumiesz twierdzenia o trzech ciagach .... poczytaj ze zrozumieniem
tutaj: an oznacza n − ty wyraz ciągu, a nie jego sumę
18 lis 08:56
J:
| | lna | | a | |
co do b) .. to się nie kompromituj ... dla Ciebie: |
| = |
| ( KATASTROFA) |
| | lnb | | b | |
18 lis 08:59
k: Ktoś piszący 'wyjaśnienie' pokroju "poczytaj ze zrozumieniem" chyba nie wie co robi.
| | 1 | |
Jak mogłoby być możliwe że prawie wszystkie wyrazy ciągu cn= n* |
| są większe już od |
| | 1+n2 | |
| | 1 | | 1 | |
chociażby wycinka ciągu an to jest an= n*( |
| + |
| ? Jak dla mnie nie są, a tym |
| | 1+n2 | | n+n2 | |
samym w taki sposób twierdzenie o trzech ciągach tu nie działa.
| | lna | | a | |
Nigdzie nie powiedziałem że |
| = |
| (chyba, że a=b), mówiłem że chcę porównać |
| | lnb | | b | |
liczby logarytmu gdyż wydaje mi się że ∀x,y∊ℕ:x>y zachodzi ln(x)>ln(y) ale rozumiem czemu na
tej podstawie nie policzę granicy.
18 lis 14:28
k: Nie wiem w ogóle jak się odnieść do Twojego "an oznacza n − ty wyraz ciągu, a nie jego sumę".
Nigdzie o sumie nie ma tutaj mowy, oprócz tego że każdy kolejny wyraz ciągu jest zdefiniowany
jako suma. Powiem to jeszcze raz − wzór który napisałem to wzór na n−ty element a nie sumę
wszystkich wyrazów ciągu aż do n.
18 lis 14:37
J:
w podanym ciągu:
| | n | |
najwiekszym wyrazem jest wyraz: |
| |
| | n2 +1 | |
| | n | | n | |
każdy wyraz ciągu an spełnia zatem warunek: |
| ≤ an ≤ |
| |
| | n2 +n | | n2 +1 | |
a to jest założenie twierdzenia o trzech ciagach
18 lis 14:38